
Hapendamine on minu jaoks suhteliselt uus asi, suvel paar korda hapendasin kurke ja siiani on see kogu kogemus.
Valisin välja rohelisemad ning tugevamad Antoonovkad, pesin need harjaga ükshaaval üle ning lõikasin välja plekilised kohad. Algul plaanisin hapendada terveid õunu, kuid plekkide tõttu läks see plaan luhta. Pealegi selgus, et tervelt purgisuust sisse enamus õuntest ei mahugi. Seetõttu lõikasin õunad pooleks, eemaldasin ka saba- ning nabakohad (mullabakterite saastuse vältimiseks, ikkagi maast korjatud ubinad).
"tilli ja mustsõstralehti"
Neid viimaseid on küll suht võimatu kuskilt hankida. Kuna mul kodus on ainult peenikest tilli, siis jäi ka tilli-variant ära, sest see oleks hakanud marinaadi pinnal hulpima ning ilmselt seal ka (valesti) käärima. Paarkümmend kuivatatud mustsõstra lehte mul suvest oli, need suskasin vaheldumisi õuntega purki.
Osad retseptid sisaldavad lisaks soolale ka suhkrut või mett magusaineks. Mina peaksin panema ainult soola, kuid seda üsna rohkesti: 300g 5l vee kohta.
"kaeraõlgi kuldse värvi saamiseks"
Samuti kuskilt ei saanud, järgmisel sügisel üritan ka neid koguda :P
"võib maitseks panna ka piparmünti"...
On, aga ei pane- säästan need pigem tee jaoks. Kuivatasin ekstra terveid purustamata piparmündilehti, et teed mugavam kurnata oleks ja marinaadi ma neid praegu panna ei raatsi. Soola panin 7 teelusikatäit 1,5 l vee kohta. Seemneks lisasin veidi täna turult toodud hapukapsast. Õunu sai purki 4,1kg, kui vannitoakaalu uskuda.
Loodan, et käärimisprotsessi käivitajad on õuntel kapsaga ühised - hapukapsamüüjal oli igatahes kapsa seas lisaks porgandile Antoonovka tükke.
Eks paistab, mis sealt tuleb. Purgid jahedasse- 16-18 kraadi.
No comments:
Post a Comment